ALCOHOL

Heerlijk genieten met vrienden en vriendin op een terras…
Wat zullen we drinken?

Wat is alcohol?
Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Door gisting kan een alcoholpercentage van maximaal 15% ontstaan.
Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd.
Door destilleren (verhitten en afkoelen) worden hogere alcoholpercentages bereikt. Dit noemen we sterke drank.

Opname van alcohol
Alcohol komt via de maag en de dunne darm in het bloed. Door het bloed verspreid de alcohol zich door je lichaam. Zodra het de hersenen heeft bereikt, voel je dat je wat gedronken hebt: je wordt licht in het hoofd. De meeste mensen worden na een paar glazen ook wat vrolijker en spraakzamer, doordat remmingen wegvallen.

Als de maag vol is kan dat de opname van alcohol iets vertragen. Het alcoholpromillage in het bloed stijgt dan iets langzamer, waardoor je het effect minder sterk voelt. Drinken op een lege maag zorgt ervoor dat de alcohol sneller wordt opgenomen.

Alcohol verdeelt zich over lichaamsvocht.
Bij mannen bestaat deze gemiddeld uit 60% bij vrouwen is dat iets boven 50%. Vrouwen hebben dus sneller een hoger promillage.

 

Standaardglazen
Alcoholische dranken hebben verschillende sterktes.

Bieren    5 – 8% alcohol
Wijn     12 – 14% en
Whisky 40-45%.

Elke alcoholhoudende drank heeft zijn eigen formaat glas.
Hoe meer alcohol hoe kleiner het glas.
Op deze manier is de hoeveelheid alcohol die men binnenkrijgt exact gelijk, namelijk 10 gram.

Afbraak van alcohol
Alcohol wordt voornamelijk door de lever afgebroken.
Deze doet hier ongeveer 1 tot 1,5 uur per glas over.

Drink je op een avond 10 glazen duren dan duurt het tussen de 10 en de 15 uur voordat alcohol uit je bloed is.
Dat betekent dat men soms de volgende dag nog steeds onder invloed van alcohol kan zijn!

 

Calorieën

Een gram alcohol levert 7 calorieën
Dat is meer dan koolhydraten en eiwitten (4 kcal) en minder dan vetten (9 kcal).

Drank maakt dus dik.
De grootste boosdoener is de alcohol, die veel lege calorieën opleveren. Daarnaast zijn er veel drankjes die strak staan van de suikers.
Alcohol remt de verbranding van vet hierdoor worden dus de vetten opgeslagen

Bij mannen worden hoofdzakelijk dik rondom het middel, de befaamde bierbuik en vrouwen met name op heupen en bovenbenen.

Buik vet kan sneller leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en galstenen.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm.
De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.

 

 

Alternatieve voor alcoholische dranken

Fruitwater
Dat is water met vers fruit, ijs en eventueel wat munt of andere kruiden. Lekker fris en een perfecte manier om je vochtbalans op pijl te houden.

 

Voorbeelden van fruit / kruiden combinaties

  • Citroen met munt en limoen
  • Aardbei met citroen en basilicum
  • Sinaasappel met komkommer, munt en kaneelstokje
  • Ananas met kokoswater

Tips:

Bevroren fruit nemen.
Water met koolzuur maakt het sprankelend.
Was het fruit altijd wassen voordat je het in het water doet
Wil je het water wat zoeter hebben dan kun je een beetje honing toevoegen.

Je kunt het water in principe meteen drinken nadat je de ingrediënten hebt toegevoegd, maar als je meer smaak wil dan kun je het beter even in de koelkast laten staan.

 

 

 

Alcoholvrij bier

Bijv.:  alcoholvrij witbier, alcoholvrij rosé bier of alcoholvrije radler

 

Alcoholvrije cocktail

zie hiervoor : http://www.cocktailicious.nl/alcoholvrije-cocktails/

 

 

Alcoholvrije dranken met pit

Bijv. : drankjes met een lichte pittige ondertoon is het bekende gemberbier, of Ginger beer.