Maakt bruiswater drinken ons dik?

Heb jij een voorkeur voor plat of bruiswater?
Beide opties bevatten nul calorieën, dus voor de afwisseling kiezen we wel eens graag de laatste variant.
Al beweert een nieuwe kleinschalige studie dat bruiswater ons hongergevoel aanwakkert, en we daardoor extra kilo’s kunnen verzamelen.

Honger krijgen van een glaasje bruiswater? Volgens onderzoek van de Birzeit University in Palestina kan het. Het koolzuurgas in dat drankje – maar ook in andere koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank – stimuleert volgens hun onderzoek de aanmaak van het hongerhormoon ghreline, waardoor je meer gaat eten en je tegelijkertijd minder verzadigd voelt.

Tot 20% meer eten
In een eerste deel van het experiment van de Birzeit University in Palestina werden testen gedaan op ratten, allemaal met hetzelfde gewicht. Tijdens een experiment werden de diertjes in vier groepen verdeeld: de eerste groep kreeg enkel plat water, een tweede groep suikerrijke dranken zonder koolzuurgas, een derde groep suikerrijke dranken met koolzuurgas en de laatste bruisende dranken zonder calorieën. Na drie maanden al bleek dat de ratten uit groep 3 en 4 die bruisende dranken consumeerden – met of zonder calorieën en suiker – tot 20% meer aten. Na een jaar zagen de onderzoekers dat groep 3 en 4 meer vet verzamelde rond verschillende vitale organen

Maakt bruiswater drinken ons dik?

Ook getest op mensen

De kleinschalige studie op ratten werd later door de onderzoekers van de Palestijnse universiteit uitgebreid met testen op 20 menselijke vrijwilligers. Daaruit bleek dat zij die bruiswater bij het ontbijt drinken een tot 6 keer hoger niveau van hongerhormoon ghreline in hun lijf hadden dan wie plat water dronk. Al is deze kleinschalige studie op zich nog geen argument om dat glaasje bruiswater aan de kant te schuiven. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of er ook bij mensen een langetermijneffect verbonden is aan het regelmatig drinken van koolzuurhoudende dranken. En als je een glaasje frisdrank inruilt voor een glas bruiswater, dan ben je alvast goed bezig.

Bron: The Independent