We zitten midden in het aspergeseizoen (14 april  tot en met 24 juni)

 “koningin onder de groenten”

De asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien.

 

Voedingsstoffen

Asperges bevatten veel voedingsstoffen, waaronder magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals A, B1, B2 en B6, C,E en foliumzuren die zorgen voor een mooie huid en versterking van het immuunsysteem. De vitaminen B2 en B6 zijn essentieel bij het herstel van spierweefsel.

 

Asperges werken bloedzuiverend en urinedrijvend oftewel asperge is goed voor een snelle afwatering.

Verstopping

Asperges helpen goed tegen verstopping (constipatie). Door de vezelrijkdom bevorderen ze de darmfunctie.

Afvallen

Vermeld wordt ook dat asperge prima samengaat met afvallen. Dit omdat de asperge weinig calorieën bevat. Als je asperge in combinatie met de vitamine C neemt stimuleer je de vetverbranding verder.

Luchtje

Asperge-liefhebbers melden nog wel eens een typische urine-geur na het eten van asperges. Die geur wordt veroorzaakt door de zwavelhoudende sporen in de plant.

 Recept

Asperges met ham en ei

4 personen. Kooktijd 40 minuten

Ingrediënten

2 kg asperges, geschild en houtachtige uiteinden verwijderd

6 eieren, hardgekookt, in stukken

100 g boter

sap van ½ citroen

2-3 eetlepels verse peterselie, fijngesneden

nootmuskaat

200 g gekookte ham, in plakjes

Bereiden

Breng in een grote pan water aan de kook. Kook hierin de asperges gedurende 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Laat de asperges vervolgens uitlekken in een vergiet.

Wrijf de eieren met de bolle kant van een lepel door een grove zeef.

Smelt de boter in een pan en roer het citroensap erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Leg de asperges naast elkaar in een schaal, leg de kopjes allemaal aan één kant en schenk er een beetje botersaus over. Bestrooi het geheel met ei kruim en peterselie en breng op smaak met een beetje zout, peper en nootmuskaat.

Drapeer de plakjes ham over de onderkant van de asperges en serveer de rest van de botersaus er apart bij.

Eet smakelijk!

okokorecepten.nl