Hormonen spelen een rol in je vetopslag en vetverbranding.

Enkele hormonen waar je rekening mee moet houden zijn:

Insuline 
Je lichaam heeft energie ( glucose) nodig anders gaan we dood. Deze energie wordt uit ons eten gehaald. Door het hormoon insuline wordt de energie naar de cellen getransporteerd. Dit kunnen je spiercellen zijn maar ook cellen in je hersenen zodat je helder kunt denken.
Als er een overschot aan suikers dan slaat het lichaam dit op in de voorraadkamer voor slechtere tijden:
je vetcellen.

 

Cortisol
Bij stress wordt o.a het hormoon Cortisol aangemaakt.

Cortisol geeft vet en suiker af aan de bloedstroom zodat we meer energie hebben om in geval van nood af te rekenen met stressfactoren. Cortisol kan ook je cellen het signaal geven zoveel mogelijk vet op te slaan en het lichaam belemmeren om vet te verbranden als energie. Dit doet zich voor als de cortisol-spiegel hoog blijft als gevolg van mentale stress op de lange termijn.
Gevolg:

  • afbraak van spiermassa
  • bloedsuikerspiegel gaat omhoog
  • eetlust neemt toe
  • en je wordt dik!

 

Ghreline & leptine 

Wanneer we trek krijgen in eten, komt er het hormoon ghreline vrij. Via de hypothalamus in je hersenen komt dit hormoon vrij in de bloedbaan. Dit wordt vooral afgescheiden via de maagwand en het stimuleert je om voedsel tot je te nemen.
Ghreline bepaalt niet hoeveel je eet, maar wel wanneer je zin krijgt in eten.
Zodra we klaar zijn met eten, remt de productie van ghreline en komt er het hormoon leptine vrij. Leptine wordt in het vetweefsel geproduceerd en geeft een seintje naar de hersenen dat we genoeg hebben gegeten en je krijgt een gevoel dat je verzadigd bent

 

Oestrogeen

Oestrogeen is groep geslachtshormonen. Deze worden gezien als de vrouwelijke hormonen, maar ook mannen hebben er wat van. Bij vrouwen wordt het voornamelijk geproduceerd in de eierstokken in de fase voor de eisprong. Ook in de bijnieren, de vetcellen, de hersenen en in de wanden van slagaders worden kleine hoeveelheden oestrogeen aangemaakt. Bij mannen vindt productie van oestrogeen ook in de teelballen plaats.

De belangrijkste functies van oestrogenen zijn enerzijds de eisprong te veroorzaken en anderzijds het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op innesteling van een bevruchte eicel.

Ontstaan van een verhoogde productie heeft 2 oorzaken

  1. grotere vraag in de aanloop naar een eisprong
  2. onze voeding en onze omgeving – chemische bestrijdingsmiddelen, plastic, vlees, sojaproducten, stress, alcoholconsumptie, gebrek aan lichaamsbeweging, slaaptekort anti anticonceptiepil en overgewicht.

Overgewicht zorgt voor een vicieuze cirkel. Vetcellen produceren oestrogeen en oestrogeen zorgt voor vetopslag. Deze vetopslag bevindt zich bij vrouwen vooral rond de buik, billen en bovenbenen.

 

Hypothalamus:

media-0-1-object1465-22235-Hypothalamus_w600

Deze klier is eigenlijk de “baas” over alle hormonen. Deze controleert hoeveel en welke hormonen aanwezig zijn en bepaald of een overschot van hormonen afgescheiden moeten worden of bij een tekort er weer moet worden aangemaakt.

 

Hormonen in disbalans. Wat nu? 
Stofwisselingskuur

Tijdens deze kuur reset je de hypothalamus, dit is een onderdeel van de hersenen waar o.a. het slaap-waak ritme, de hormoonhuishouding, de bloeddruk, de lichaamstemperatuur, de hartslag, het immuunsysteem en het eetgedrag wordt gereguleerd. Hij houdt verslavingen in stand en is verantwoordelijk voor het reguleren van de vetstofwisseling. Opslag van overtollig vet, adipositas vet, wordt veroorzaakt door een verstoring in de hypothalamus. Dit wordt o.a  getriggerd door ondervoeding,conserveringsmiddelen, smaakversterkers en stress.